Laïla Amezian
De geschiedenis van Laïla Amezian is een weerspiegeling van de typische Brusselse cultuur: een kruispunt van verschillende talenten, verschillende werelden en ritmes. Het is een urbane (re)mix waar ieder aan bijdraagt en ook weer uit put.
Als zangeres liggen Laïla's wortels in Marokko, het Tanger van haar muzikale familie. Zij is zelf in 1968 in Antwerpen geboren, maar woont al lang in Brussel. Haar streven is om oost en west met elkaar te verbinden, oud en nieuw, mystiek en muziek, tegelijkertijd vasthoudend aan haar identiteit die zowel zeer Marokkaans als zeer Brussels is.
In de vijftien jaar van haar carrière heeft Laïla vele wegen bewandeld om zich te scholen en haar doel te bereiken. In 1992 nam zij haar eerste zanglessen en sindsdien heeft zij uiteenlopende opleidingen, stages en masterclasses gevolgd: Frans chanson voor de interpretatie, klassieke zang voor de techniek, jazzimprovisatie, de spirituele praktijk van de 'Vijf Ritmes' voor beweging, zigeunerzang voor de emotie en Braziliaanse muziek voor het avontuur.
Even talrijk en afwisselend zijn de groepen en projecten waar ze aan heeft deelgenomen: Ys (polyfone zang), Oblomow (Arabisch-Europese folk), Studio Pagol (elektro-etno-dance), Weshm en Quayna (hedendaags Arabisch). Ook werkte ze mee aan dans- en theatervoorstellingen (DJ Grazzhoppa's DJ Big Band) en koorevenementen als Uit de Bol/Coup de Choeurs (KVS) en The Shouting Fence (Kaaitheater).
Persoonlijke projecten van Laïla waren Arabanda, een ontmoeting tussen Arabisch-Andalousische muziek en een accordeon in fanfaresfeer; de adaptatie van 'oriëntaals' repertoire rond het thema ‘verleiding’ voor het Klara Festival en ten slotte Bast, haar eerste solocreatie gebaseerd op fragmenten van The Prophet van Khalil Gibran, in het Engels en in het Arabisch.
In 2010 richtte zij TriOde op, het resultaat van jaren groei, inspiratie en toewijding.
Haar muzikanten
Anja Naucler (cello)
Anja Naucler is in 1976 in Zweden geboren. Zij begon op haar zevende piano te spelen en is enkele jaren later op cello overgestapt. Ze heeft aan de Universiteit van Göteborg gestudeerd bij de Nederlandse cellist Haro Ruijsenaars en haalde haar mastertitel in 1999. Aan het Conservatorium van Brussel studeerde ze bij Vivianne Spanhoghe en volgde masterclasses bij Torleif Thedéén, Mats Rondin en Dmitri Ferschtman. Aan het Orpheus Instituut in Gent specialiseerde ze zich in kamermuziek met het Danel Kwartet.
Anja heeft aan zeer verschillende projecten meegewerkt, van klassiek tot jazz en van rock tot wereldmuziek. Op klassiek gebied speelde ze met het Vlaams Radio Orkest en diverse kamermuziekensembles, op jazzgebied met Alexandre Furnelle, Alexi Tuomarila en Nicolas Kummert. Ze begeleidt de zangeressen Ghalia Benali en Manou Gallo. Op rockgebied speelt ze o.a. in het project Joy met Marc Huyghens.
Stephan Pougin (drums & percussie)
Gedurende zijn carrière heeft Stephan Pougin het podium gedeeld met talloze artiesten en groepen als Aurélia, Tuur Floorizone, Zefiro Torna, Mikis Théodorakis, Pirly Zustrassen, Panta Rhei, Steve Houben, Greg Houben, Jacques Pirotton, Après un rêve, La Cetra D'Orfeo, Rêve d'Eléphant Orchestra, Ghalia Benali, Zongora, Al Orkesta,... Hij heeft al aan ruim 50 albums meegewerkt.
Onder invloed van zijn vader begon hij al als tweejarige te spelen en heeft in zijn leven bij vele grote musici gestudeerd, van Louis Marceau en Francis Leroy tot Georges-Elie Octors en Billy Hart. Hij is veelzijdig en heeft tevens een aantrekkelijke en sensuele stijl, met invloeden uit Afrika, de Balkan en Brazilië. Hij voelt zich zowel in jazz, klassiek als wereldmuziek thuis.
Michaël Grébil (cister d’amore, gitaar)
Deze muzikant navigeert tussen oude muziek (bij Jordi Savall & Hesperion XXI) en eigentijdse elektro-akoestische klanken (Zahava Seewald). Hij heeft een uniek instrument ontworpen: de ‘cister d'amore’, een gestreken cister met sympathische (meeklinkende) snaren.
Laurent Blondiau (trompet, bugel)
Laurent Blondiau is erg actief in de Europese en Belgische jazzwereld. Hij speelt bij meerdere groepen als het Brussels Jazz Orchestra, Nathalie Loriers, Aka Moon etc. In 1997 richtte hij zijn eigen groep op, Maak's Spirit, die zich kenmerkt door de belangrijke rol die voor vrije improvisatie is ingeruimd.